Türkçe-Azerice baharat isimleri
![]() |
| Tarçın - Darçın |
![]() |
| Kekik-Kəklikotu |
![]() |
| Zerdeçal-Sarıkök |
![]() |
| Kakule-Hil |
![]() |
| Karanfil - Mixək |
![]() |
| Kimyon - Cirə |
![]() |
| Rezene-Razyana |
![]() |
| Karabiber - Qara İstiot |
Rusların bir türlü vazgeçemediği Kaşa
Ruslar dünyanın neresine giderlerse gitsinler, mutlaka kahvaltıda 'mannaya kaşa' yani sütlü irmik yerler. Aslında yapılışı çok kolay olan 'mannaya kaşa'nı eski soviyet ülkelerinde de pek severler.
Özellikle çocuklar için hazırlanan mannaya kaşanın hazırlanışı:
Yarım litre sütü tencereye koyun, bir tutam tuz ekleyin ve kaynamaya başlayınca 300 gram irmiki yavaş yavaş ilave edin ve irmik koyulaşıncaya kadar karıştırın.
Mannaya kaşanızı derin kaselerde üzerine dilediğiniz kadar tereyağı ve şeker koyarak yiyebilirsiniz. Afiyet olsun!
Not: Kalorisi toputopuna 98kkal. Kan azlığı olanlara pek tavsiye edilmez. Çünkü yedikten sonra baş dönmesi yaşabilirsiniz. Ayrıca geceleri de tavsiye edilmez.
Kupkuru kurutulmuş füme hamsi, biraz domuz salamı, bir iki adet patates, bir az sarımsaklı turşu ve bir bardak votka! İşte size sıradan bir Rus ailesinin yemek kültürü!
Rusların çok zayıf mutfak ve yemek kültürleri var. İşin tuhaf tarafı da bu kadar zayıf ve fakir yemek kültürüne sahip bir halkın yabancı ülkelere gittiklerinde şiddetle rus yemekleri talep etmeleridir. Mesela, Türkiye'de konaklayan bir Rus mutlaka kahvaltıda kaşa ister ve kaşa olmayınca dakikalarca misafir ilişkileri masasında sıra bekler ve durumdan şikayetci olur (?!).
Salataları genellikle mayonezli yaparlar ve en meşhur salataları Türkiye'de Rus salatası adıyla tanınan 'stoliçnıy salat' (aslında başkent salatası demektir), Vinegret, Seledka pod şuboy, vs.
Rus sofralarının olmazsa olmazları!
Rusların çok zayıf mutfak ve yemek kültürleri var. İşin tuhaf tarafı da bu kadar zayıf ve fakir yemek kültürüne sahip bir halkın yabancı ülkelere gittiklerinde şiddetle rus yemekleri talep etmeleridir. Mesela, Türkiye'de konaklayan bir Rus mutlaka kahvaltıda kaşa ister ve kaşa olmayınca dakikalarca misafir ilişkileri masasında sıra bekler ve durumdan şikayetci olur (?!).
Şimdi gelelim Rus mutfağının günlük evde pişen ve restorantlarda sunulan yemeklerine. Çorba olarak Ruslar lahana, pancar, patates ile hazırlanan Borş veya yeşil mercimek çorbasını severler ve nereye gidersenizse gidin çorba istediğinizde size sadece bu iki çorba arasında seçim hakkı verilecektir.
Salataları genellikle mayonezli yaparlar ve en meşhur salataları Türkiye'de Rus salatası adıyla tanınan 'stoliçnıy salat' (aslında başkent salatası demektir), Vinegret, Seledka pod şuboy, vs.
Ana yemek olarak Ruslar genellikle domuz eti, tavuk ve balık yemeklerini tercih ederler. Garnitür olarak patates püresi, qreçka (kara buğday) ve lapa sunuluyor.
Rus mutfağında sebzeli kekler çok meşhurdur. Ayrıca kahvaltıların vazgeçilmezi olan pankekler de çok lezzetli oluyor.
Mevsim meyvelerinden hazırlanan kompostalar sofraların vazgeçilmezleri arasındadır.

Süt ve süt ürünlerini çok seven Rusların buz dolaplarından süt, kefir, 'smetana' ve 'tvorog' hiç eksik olmaz.

Süt ve süt ürünlerini çok seven Rusların buz dolaplarından süt, kefir, 'smetana' ve 'tvorog' hiç eksik olmaz.
Yukarıda yazdıklarımın yanısıra Ruslar hazır yemeklere, özellikle konserve etler, balıklar ve baklagillere ve yapımı kolay olan yemeklere üstünlük vermekteler. Özellikle çalışan kadınların tercihi olan hazır yiyeceklerin yanısıra salam, sucuk yahut sosis bir Rus ailesinde akşam yemeği olabilir.
Rusya'da çok fazla Kafkasyalı yaşadığından bu halkların da yemek kültürü Rus mutfağı üzerinde büyük etki yapmıştır. Örneğin, Soçi gibi Karadeniz kıyısında bulunan şehirlerde Türk, Azeri, Gürcü ve diğer ülke mutfaklarının yemeklerine rastlaya bilirsiniz.
Eger Rusya'nın küçük şehirlerinden birinde uzun süreli yaşamağı planlıyorsanız kendinizle sucuk, pastırma, bulgur, kırmızı pul biber, biber salçası, ezine peyniri getirmeyi unutmayın. Çünkü Moskova ve St-Petersburg dışında bu ürünleri başka hiçbir yerde bulamazsınız :)
İçlik için:
Kabuklu fındık aldıysanız, önce fındıkları güzelce kırın, sonra tavada veya fırın tepsisinde kavurun.
Mutfak havlusunu tezgaha serip sıcak fındıkları üzerine serin ve havluyu kapatıp fındıkları ovalayın. Böylece kabukları kolay çıkmış olacak. Fındıklar illa da bembeyaz olmasına gerek yok, kabukları çıktığı kadar yapın.
Gelelim Şekerbura'nın son yapım aşamasına!
Rusya'da çok fazla Kafkasyalı yaşadığından bu halkların da yemek kültürü Rus mutfağı üzerinde büyük etki yapmıştır. Örneğin, Soçi gibi Karadeniz kıyısında bulunan şehirlerde Türk, Azeri, Gürcü ve diğer ülke mutfaklarının yemeklerine rastlaya bilirsiniz.Eger Rusya'nın küçük şehirlerinden birinde uzun süreli yaşamağı planlıyorsanız kendinizle sucuk, pastırma, bulgur, kırmızı pul biber, biber salçası, ezine peyniri getirmeyi unutmayın. Çünkü Moskova ve St-Petersburg dışında bu ürünleri başka hiçbir yerde bulamazsınız :)
Şekerbura Tarifi
Nevruz bayramı denildiğinde akla ilk gelen tabiki de Şekerbura oluyor. Yapımı biraz zahmetli olsa da, Azerbaycan kadınlarının büyük bir aşkla, heyecanla ve tutkuyla yaptıkları Şekerbura Nevruz sofralarının sembolü haline gelmiştir.
Ayrıca Şekerbura pişirmek bir nevi sosyalleşme anlamı da taşıyor. Şöyle ki, Nevruza 1 hafta kala komşu kadınlar, eltiler, görümceler ve baldızlar bir birilerinin evinde toplanıp, şekerbura pişirmekte yardımlaşıyorlar. Ve çok eğlenceli bir şekerbura yapımı geçiyor.
Şekerbura'nın orjinalliğini bozmadan pişirmek istiyorsanız, ilk önce 'Maggaş' temin etmelisiniz. Azerbaycan'dan tanıdıklarınız varsa, söyleyin getirsin, yoksa da alternatif bir şeyler bulmaya çalışın.
- 1kg Un
- 3 adet Yumurta
- 250gr.Tereyağı
- 1 bardak Süt
- 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
İçlik için:
- 500gr.Fındık İçi (kavrulmuş)
- 500gr.Toz Şeker
- 1 çay kaşığı kaküle
Şekerbura Hamurunun Yapımı:
- Sütü tencerede ılık olacak şekilde ısıtıyoruz;
- Tereyağını eritiyoruz;
- Hamur kabartma tozunu 2 -3 çay kaşığı ılık sütle karıştırıp 5-10 dakika bekletiyoruz (köpüklenecektir);
-Unu derin bir kapa alıp ortasına yumurta, kabartma tozu,süt, yağ ve süzme yoğurdu ilave edip hamur yoğuruyoruz.
-Hamurun üzerine poşet örtüp, güzelce havluya sarıp sıcak bir yerde 1 saat dinlendiriyoruz.
İçlik Hazırlamak İçin:
![]() |
| Kabartma tozu ilik sütle karışınca köpükleniyor |
Mutfak havlusunu tezgaha serip sıcak fındıkları üzerine serin ve havluyu kapatıp fındıkları ovalayın. Böylece kabukları kolay çıkmış olacak. Fındıklar illa da bembeyaz olmasına gerek yok, kabukları çıktığı kadar yapın.
Hazır kavrulmuş fındık aldıysanız işiniz daha kolaydır :)
- Fındıkları blender veya kıyma makinesinden geçirin.
- 5-10 adet kakuleyi kavurun ve sonra iyice ezip kabuklarını çıkarın ve toz haline getirin
-Şeker ve kakuleyi toz haline getirdiğiniz fındığa ekleyin.
İçlik Hazır :)
Gelelim Şekerbura'nın son yapım aşamasına!
1 saat dinlenen hamurumuzdan 10 adet ceviz büyüklüğünde bezeler hazırlıyoruz (hamurun kurumaması için 10 adeti hazırlayın sonra tekrar 10 adet koparın).
- Sonra bezeleri 10 sm kalınlıkta açıyoruz.
- Açtığımız bezeyi avcumuza alıp içersine 1,5 çay kaşığı fındıklı içten koyuyoruz. İçini doldururken şekerin hamurun kenarlarına değmemesine özen gösterin. Aksi takdirde hamur kapanmaz veya pişerken açılabilir.
- İçini doldurduğumuz hamurun kenarlarını güzelce elimizle birbirine yapıştırıyoruz
- Hamurun kenarlarını zigzag veya tırtıl şeklinde katlıyoruz. (video'da izleye bilirsiniz)
- Son olarak şekerburamızı makkaşla süslüyoruz.
Tüm şekerburalar hazır olduktan sonra 170-180 derecelik fırında 20-25 dakika pişiriyoruz.
Şekerburalar asla kızarmamalıdır! Beyaz kalmalılar!
Serin ve kapalı yerde saklamanızı tavsiye ediyorum






















Hiç yorum yok:
Yorum Gönder