Arnavutların meşhur Laknuru
Arnavut mutfağı, birçok Akdeniz ve Balkan milletinde olduğu gibi, tarih boyunca oldukça etkilenmiştir. Değişik dönemlerde, Arnavutluk toprakları Yunanistan,İtalya ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından işgal edilmiş, ve her biri Arnavut mutfağına kendi kültürünün etkilerini bırakmıştır. Arnavutların temel öğünü kahvaltıdır, genelde domatesli salatalıklı yeşil biberli zeytinli ve zeytin yağlı sirkeli tuzlu, sebze salatası yenir.
Arnavut mutfağının vazgeçilmezlerinden olan Laknuru yapmak da yemek de bir ayrı hazdır. İşte Kaynanamın meşhur böreği Laknurun hazırlanışı:
Malzeme:
Hamur için:
500gr.un
15gr.yaş maya
tuz
su
Harç için:
1kg.ıspanak
1 adet kuru soğan
250 gr. lor peyniri yahut rendelenmiş herhangi bir peynir
Yapılışı:
Yaş mayayı ılık suyla eritin. Unu eledikten sonra maya, tuz ve ılık suyu da ekleyip kulak memesi kıvamında hamur yoğurun. Hamurun üstünü örtüp 15-20 dakika dinlenmeye birakın.
Hamur dinlenirken, ıspanakları güzelce yıkayıb, süzün ve çok da küçük olmayacak şekilde doğrayın. Kuru soğanı rendeleyip ıspanağa karıştırın. Arzu ettiğiniz kadar tuz ilave edin.
Hamurdan elma büyüklüğünde bezeler ayırıp ince şekilde açın. Bu hamurdan 8 adet beze elde etmeniz lazım.
Açtığınız bezelerı fırın tepsisinin kenarlarını aşacak şekilde yerleşdirin ve her kattan sonra üzerine yağ gezdirin ve kenar kısımlarına peynir serpiştirin.
Katlar bittikten sonra (bir tanesini üstü için saklayın) ıspanakları tepsinin tam ortasına koyun ve son yufkayı ile hamurun üstünü tamamen kapatın ve hamurun sarkan kenarlarını hamurun üzerine doğru kıvırın. (Arnavut böreği Laknur adlı albümde göre bilirsiniz)
Fırına vermeden önce üzerine yağ sürün ve 10-15 dakika daha dinlendirin.
Sonra üstü kızarana kadar fırınlayın.
Laknur hazır! Afiyet olsun:)
P.S. Laknur büyük tepside masaya konulur ve el ile koparılarak ortasındakı ıspanağa bandırılarak yenir. Yanında ayran, çay, komposto ve karpuz da suna bilirsiniz.
Afiyet olsun!
Neftçala usülü balkabaklı pilav
Neftçala Hazarın kıyısında bulunan 80390 kişilik nüfusu olan bir ildir. Hazar denizi ve Kür nehrinin kıyısında bulunduğundan Neftçalalılar geçimlerini balıkçılıkla sağlıyorlar. Bu sebepten Neftçala mutfağında balık yemeklerine daha çok rastlarız.
Bu kez size Neftçalanın Kultuk (yahut Qoltuq) kasabasında en çok sevilen yemeklerden olan 'Balkabaklı Pilav' tarifini paylaşacağım.
(8 kişi için)
- 1kg.pirinç
- 500 gr.balkabağı (temizlenmiş ve kare doğranmış)
- 150 gr.tereyağı
- 1 çorba kaşığı tuz
Hazırlanışı:
- Pirinçleri ılık ve tuzlu suda 1 saat bekletin.
- Pirinçleri süzün ve nişastası gidene kadar birkaç kez sudan geçirin.
- Kaynamakta olan suya tuz, pirinçleri ve kare doğranmış balkabaklarını koyun ve pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Pirinçlerin çok fazla yumuşamamasına özen gösterin.
- Ortalama 20-25 dakika kaynattıktan sonra pirinçleri süzün ve tencerenin dibine biraz tereyağı sürerek üzerine yavaş yavaş süzdüyünüz balkabaklı pirinçleri ilave edin.
- Tereyağının geri kalan kısmını pilavın üzerine koyun ve tencerenin kapağına temiz havlu bağlayarak düşük ateşte 10-15 dakika demlendirin.
Neftçalada balkabaklı pilavı ev yapımı füme balıkla yerler.
Afiyet olsun!
Balık dolması (veya Şorbalık Dolması)
1-1,2kg balık
2 adet soğan (küp doğranmış)
3 adet domates (küp doğranmış)
Yarım bardak kuru nane (kış için)
Yarım bardak taze nane (yaz için)
Karabiber (dilediğiniz kadar)
Bir az sıvı yağ
Bir kaç üzüm yaprağı (pişirmek için)
Servis için: ayran yahut karpuz, lavaş ekmeği
Hazırlanışı
Azerbaycan’ın Neftçala iline ait olan bu yemeği yapmak için Çapak, Çipura, Alabalık, Gördek gibi balık çeşitlerini kullanmanız gerekli. Balığınızı güzelce temizledikten ve içini çıkardıktan sonra, bol tuzda bir kaç gün bekletin. Orta boylu bir balık için 250-300gr. tuz kullanın.
Sonra balığınızı tuzunu yıkayıp bol suda bir gün bekletin. Bir kaç kez suyunu değiştirmeyi unutmayın.
Ertesi gün balığınızı yıkayın ve temiz bir bezin üzerine dizdiğiniz üzüm yapraklarının ortasına koyun.
Küp doğradığınız soğanları yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Sonra domatesleri de ilave edib karıştırın ve ateşi kapatın.
Eğer bu yemeği kışın yapıyorsanız kuru nane, yazın yapıyorsanız taze nane ve karabiber ekleyip karıştırın.
Elde ettiğiniz karışımı balığın karnına doldurup balığı iyice bezle sarın. Bu arada bezin içinde üzüm yaprakları oluyor ve balık aynı zamanda bu yapraklarla da sarılıyor. Beze iyice düğüm attıktan sonra (bohça halinde gözükecek bezi kapattıktan sonra), onu buharlı tencereye koyub 15-20 dakika civarında pişirin.
Piştikten sonra balığı bezden çıkarıp bir tabağa koyun ve sofraya karpuz yahut domates yahut ayranla verin. Afiyet olsun!
Bu yemek tuzlu olduğu için Neftçala’da buna Şor balık da denir. Ve yazın sofraların en vazgeçilmez lezzetlerinden oluyor.







Hiç yorum yok:
Yorum Gönder